top of page

Äventyrsguide

Det har varit dåligt med bloggande på ett tag, inte för att jag suttit hemma och rullat tummarna utan för att det har varit skönt att inte ta med kamera och det fokus som det kan krävas för att få material med sig hem för att kunna blogga om. Istället har fokus legat på att visa någon runt på några av mina favoritplatser och då har såklart kamera och så fått vila, men bara tillfälligt. Jag lovar. Jag har dessutom halkat in på guidespåret till slut. Jag har varit på väg tidigare, i en annan gruva, men då räckte inte tiden till. Nu passade det så fint då flera av de personer jag ändå umgås med privat jobbar där också som guider. Jag vet inte riktigt hur det gick till men nu blev det visst så.

Äventyrsgruvan Tuna Hästberg

Ja det är ju här jag till slut, efter snart 10 års hang-around och fotograf hamnade jag som guide och tanken är väl främst att köra guidade turer tillsammans med Marcin. Det passar mig väldigt bra att guida där då du kanske redan vet att det är där tänkt att jag kommer köra fotoworkshops. På det här sättet lär jag mig mer om gruvan och hur guiderna pratar om den. Jag lär mig att guida och får förmånen att träffa människor som kanske går ner i en gruva för första gången.


När jag jobbar som guide är det på Äventyrsturerna där man klättrar via ferrata alla 80 meter ner under jord och sen tar sig upp ur gruvan på annat vis än deras långa trappa. Det är en väldigt fin tur ner och enkel klättring vilket passar de allra flesta. Då det är totalmörker hela vägen ner, ja förutom skenet av våra pannlampor, så gör sig inte heller höjden så påmind alla gånger.


Den här vägen ner eller upp kommer jag inte att välja när det gäller fotoworkshops, men man kan ju såklart boka en speciell fototur om man vill det. Hör bara av dig. Skulle du vara intresserad av att gå en tur med t.ex. mig och Marcin som guider, hör av dig till oss så bokar vi in en tid, här kan ni läsa mer om turerna men boka kan ni göra genom mig/oss om ni vill.


För dig som aldrig varit i en gruva men tycker det låter väldigt spännande att klättra runt som vi gör så är det här ett perfekt sätt att introduceras till denna fantastiska men ibland riskfyllda värld. På ett säkert sätt får du inblick i en väldigt stor, vacker och nedlagd gruva. Du får låna hjälm med pannlampa och sele och dessutom förmånen att umgås med inte bara en utan två gruvnördar och gruvdykare dessutom.


Här kan du se lite mer av hur det kan se ut under en äventyrstur, dessa är tagna under två olika turer för ett par helger sen.

Här kan du dessutom se ett filmklipp jag gjorde efter en tur i somras när jag precis köpt min lilla filmkamera.

Du har väl inte missat artikeln jag är med i på denna sida? En väldigt välskriven artikel om gruvor i Sverige och mitt fotograferande, in och läs:


Till helgen ska det fotograferas bröllop, lyssna på Mats Svensson och hans färd över Grönland och söndag bär det av med goda vänner och lite gruvande. Vad står på din agenda?


150 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page