top of page

Östkustträffen 2019 - foto och mingel

Ni vet de där helgerna när man sitter i bilen på väg hem, eller faktiskt hemma i soffan och känner hur det värker i kinderna och ögonvrår. Halsen känns torr. Allt det här för att man skrattat så mycket i nästan tre hela dagar. Huvet är tvärfyllt av intryck och alla nya härliga människor man lärt känna. Men, när man varit med ett tag ser man också en baksida av dessa fototräffar.


För det första kanske jag ska förklara vad en fototräff är, vad just denna fototräff är för något. Väst och Östkustträffen är två träffar som är för fotografer, modeller och make up-artists. Vi träffas för att samarbeta för att utvecklas och bättra på våra portfolios inom våra områden. Vi jobbar med något som kallas för TFP (time for print) dvs alla ställer upp gratis med sina tjänster. Utöver att vi inriktat oss mot just porträtt så är genrerna många, allt från Fine Art Nude, till latex och mer traditionella mode och porträttfoton. Träffarna erbjuder workshops i ämnet av duktiga utövare, vilket jag kommer berätta mer om längre ner. Men över lag handlar det om nätverkande och träffa likasinnade tror jag.


Jag och syrran åkte på vår första träff för tre år sen, då helt oerfarna inom ämnet. Lite smånervösa då vi hört om bredden på fotograferingarna, smånervösa över hur vi skulle kunna passa in i detta gäng. Numer känner vi oss verkligen som en i gänget, även för Nathalie som också varit med några gånger nu.

Detta år var jag varken direkt foto eller modellsugen. Jag var ganska utmattad av allt som varit under sommaren och då brukar kreativiteten stryka på foten en del. Däremot såg jag verkligen fram emot att komma iväg på denna träff och att umgås med syrran och Nath. Jag visste att det skulle bli massa skratt och tokerier. Så rätt jag hade. Förstå en hel helg med människor med samma intresse, inställning till livet och dessutom samma sjuka humor som en annan. Jag vaknade i morse med ett leende på läpparna, fortfarande värkande kinder, ögonvrår och torr i halsen av alla skratt. Men självklart har vi lärt oss en massa på vägen också. Vi har skapat massa fina bilder tillsammans. Bara att ha en stor studio med bästa modernaste utrustningen gör att man lätt kan spendera en hel helg där. Att dessutom få låna med sig sådan utrustning ut i naturen och prova den i motljus på en klipphäll gör det ju värt ett besök bara det, vi var tre saliga tjejer som fick en helt nytt behov helt plötsligt. Mitt fokus under helgen var just att lära mig mer att fota med blixt, nu när det erbjöds chans för det.

Föredragen som erbjöds var "Workshop: Fotostationer med John Hagby!" där John ställt iordning 4 stationer med olika ljussättningar och modell. Gemensamma nämnaren var att det enbart var en ljuskälla. Han gick genom och visade olika tips och trix hur man skulle tänka kring de olika ljussättningarna och fotade så vi fick se skillnaden. Sen delades vi in i grupper och fick 15 minuter vid varje station till att fotografera själva. Oerhört lärorikt och lyxigt. Det andra föredraget var "Interaktivt föredrag: Kommunikation mellan fotograf och modell" av Malin Karlsson och Hanna Fredholm som pratade om vad man ska tänka på som modell och fotograf, tips på fotografering och kommunikation före under och efter en fotografering. Också väldigt intressant, men dessvärre var jag tvungen att gå tidigare från detta då jag själv skulle fotograferas och behövde både byta om och värma upp lite. Precis i början på hela träffen hedrade vi en extremt duktig och kreativ fotograf med en tyst minut, han dog tidigare i somras. Det kändes väldigt fint.

Jag hann ju såklart att stå framför kameran en del såklart, så blir det ju alltid. Jag hade en bokning på hela helgen (utöver det med syrran och Nath) och det var en fotografering i min Taekwon-do-dräkt i studio, där jag kommer att monteras in i någon form av cool miljö. Vi gjorde ett samarbete för två år sen också men då i SteamPunk-tema. Men annars låg fokus på just det sociala då det varit den biten jag saknat mest. Förra året var jag ju på Keb istället för på fototräffen så det var 2 år sen jag träffade de flesta.

Mitt i allt detta har jag hunnit bli radhusägare och egenföretagare för MissCavePhotography. Känns skönt att ha de processerna bakom sig med allt det inneburit att få genom. Nu kan jag lägga energi och fokus på annat, bl.a. en kurs i ljussättning med en ljuskälla för John Hagby på distans.108 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page