top of page

Direktfångst i Lightroom

Jag fortsätter med lite tips och trix för fotografen. Denna gång tänkte jag ta upp hur man får till det här med direktfångst i Lightroom för oss som inte har råd med Capture One.

För dig som längtar efter mina gruvinlägg så kommer ett efter helgen och sen en hel del sådana under resten av oktober, så även om en stundande resa till Polen med goda galna vänner.

Vad är direktfångst

Till att börja med kanske jag ska förklara vad direktfångst är. Direktfångst handlar inte om fiske, jakt eller något sådant utan det är en fotografterm för att förklara att man får upp bilderna direkt i datorn medan man fotograferar. Dvs bilden du precis fotograferat syns både i Lightroom på datorn och i din kamera.


Varför direktfångst

Direktfångst kan vara bra till mycket, men kanske inte är praktiskt möjligt alla gånger. Nu när jag väl provat på det vill jag alltid köra direktfångst men som sagt det är inte alltid man kan släpa med dator med kabel och jobba så.


Fördelen med att få upp bilden direkt i datorn är ju såklart att du kan se bilden direkt hur den kommer att se ut där. Du behöver inte komma hem och se att fokus inte satt på rätt ställe eller att ljuset föll lite fel någonstans. För jag tror inte bara det är jag som ibland har lite svårt att se allt sånt på kamerans display.


Jag kan dessutom testa lite redigering där på plats för att se om bilden håller för det jag tänkt mig, ja eller modellen för den delen. Jag ser behovet och nyttan med detta framför allt vid "headshots".


Vad behövs

Vad behövs då för att köra detta?

  • Kamera

  • Kabel mellan dator och kamera

  • Lightroom

  • Drivrutin/program för att få datorn och kamera att prata med varandra. Jag som har en Canon 6D och MacBook har installerat EOS Utility, men jag stängde av att programmet ska starta så snart kameran är inkopplad.


Konfigurera och köra

Det är nu utmaningen börjar. Du har ett behov och du har all utrustning. Hur kopplar du ihop allt och i vilken ordning ska stegen göras? Jag själv märkte rätt snart att även fast jag kopplat allt rätt behövde jag göra allt i rätt ordning för att få det att fungera.

  1. Starta Lightroom

  2. Koppla ihop kameran med datorn

  3. Gå in i menyn Arkiv - Direktfångst - Starta direktfångst. Se videon nedanför.

  4. Nu har du fått upp en ruta där du kan styra din kamera direkt inifrån Lightroom. Bilderna kommer dessutom ett efter ett dyka upp i Lightroom där det blir lätt för dig och andra att lätt se hur bilden blev.


Ett tips är ju att ha en riktigt lång kabel mellan dator och kamera så att du ändå kan röra dig lite fritt i lokalen. Tack John Hagby för tips om detta med bildfångst. Hur det ska konfigureras lurade jag ut själv men idéen kom från honom uti en ljussättningskurs jag går för honom just nu.


Denna teknik har uppskattats av både mig som fotograf men också av modell och som idag fotoassistent. Dvs egentligen alla inblandade vid en fotografering.


292 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page