top of page

Hittbarhet och text på webben!

Hittbarhet är faktiskt inget jag själv har hittat på, det är ett ord som ofta används när man pratar sökning och sökmotorer. Man vill ju inte bara gå att söka efter, jag vill ju bli just hittad. Därför känns det ju ännu viktigare med hittbarhet. Är du med?

Hittbarhet

Det finns ju en massa fina ord, förkortningar och uttryck för detta. Du har säkert hört både SEO, sökoptimering och så vidare. Det allt detta går ut på är lite som på Instagram, att du med rätt sorts nyckelord/metadata/sökord/taggar (kärt barn har många namn) hamna högt upp i sökresultat i t.ex. sökresultatet i Google. Om du i Instagram skulle hitta en balans mellan stora och små nyckelord/hashtags så ska du här försöka smala av omfånget till vad du verkligen vill bli hittad på för nyckelord och VAR. Glöm inte VAR. Google går du ju oftast till när du ska söka efter något eller någon (*daaah*) så då är du säkert ute efter något lokalt, eller hur? Jag kan erkänna att innan jag fått dessa tips hade jag t.ex. glömt denna viktiga detalj. Det stod ingenstans var jag är verksam. En annan sak jag missat som jag nu gjort om är att dela upp några av tjänsterna på egna sidor för att dessa ska komma upp högre i sökresultatet.


Struktur

När jag ändå är inne på det här med hemsidor, vilket jag tycker att alla med eget företag bör ha, det ger ett seriösare intryck som att man faktiskt satsar på sin grej mer än att ha en sida på Facebook. En viktig bit är ju navigering och struktur. När jag går till en hemsida vill jag snabbt hitta vad jag är ute efter. Ofta är det kontaktuppgifter, priser och tjänster/produkter. Detta ska gå att hitta på som mest 3 klick, annars har du tappat mig. Jag älskar kontaktformulär och jag är nog inte helt unik så underskatta inte dessa. Ska du ha telefonnummer eller mailadress ska dessa vara klickbara så jag slipper markera, kopiera och klistra in detta i rätt app, då har du också tappat mig. I övrigt älskar jag sidor som har en logisk struktur med logiska talande rubriker. Det värsta jag är när man lagt alla rubriker på samma nivå så hela navigeringen inte får plats på en rad.


Text

När jag sen kommer till text, det här är också något jag kommer att prata om på kursen, men text på hemsidor är ofta nödvändigt. Men jag tror många känner igen sig när jag skriver att jag ofta tycker att det är för mycket text, eller hur? Ibland behöver jag mycket text men jag kan underlätta för besökaren då genom många korta stycken, många underrubriker och "fetstila" det du tror att besökaren tycker är viktigt. Då blir det lättare för besökaren att hitta just det de är ute efter.


Jag har andra tips också såklart. Men jag spar dem till kursen tror jag. Jag slänger med ett smakprov från kursen helt enkelt. Från det jag spelade in i somras.

Efterlyser personer till studiofotografering för en kurs jag går just nu. Ingen tidigare erfarenhet behövs i huvud taget. Ni får bilder och fika som tack för hjälpen. Studion är i Eskilstuna. Framför allt nu på lördag 5 oktober behöver jag folk. Hör av dig!


64 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page