top of page

Ljussättning del 1

Ooh nej inte en till blogg om ljussättning tänker ni. Jo faktiskt. Jag blir säkert som många andra sugna på att köpa utrustning istället för att faktiskt försöka utmana sig i det man har. Nu hejdade jag mig och fick en idé om att testa vad jag kan åstadkomma med det jag hade hemma, det blev långt över förväntan. Så här kommer del 1, tre vanliga ljussättningar på porträtt.


En ljuskälla i form av en Speedlight med softbox och eventuellt en ljusskärm. Ingen dyr utrustning i sig och smidigt att bära med sig. Samtliga foton är fotograferade med en 50 mm hemma i mitt vardagsrum.


1. Rembrant

Bild längst till vänster. Här har jag placerat blixten snett framför Jasmine något nedåtlutad, på andra sidan har jag placerat en reflexskärm

som pekar snett uppåt för att lätta upp något. Skuggan av näsan ska peka mot kanten av munnen,

en ljus triangel ska bildas under ögat på den skuggiga sidan av ansiktet. Softboxen skapar en mjuk övergång mellan direkt ljusträff och skugga.


2. Clamshell

Bild i mitten. Ljussättning som är mycket populär vid "fashionbilder" för modemagasin etc. Både blixt, med softbox och reflexskärm placeras rakt framför motivet, ovanpå varandra. Blixten med softbox vinklas svagt nedåt och reflexskärmen svagt uppåt. Resultatet blir ett relativt hårt, skuggfritt.


3. High-key

Till sist har vi high-key, bild längst till höger. Här har jag placerat blixten bakom Jasmine, riktat snett upp mot väggen bakom henne. För att få ljus framifrån har jag lite högre ISO (800) och en reflexskärm rakt framifrån. Mjukt, ljust och fint.

Vi får väl se framöver vad jag kan hitta på för andra skojsiga uppsättningar. Har i alla fall idag påbörjat ett fotoprojekt jag klurat på sen i somras. Väl inspirerad av forna och moderna storformatsfotografer, men jag kör såklart med min kära Canon 6D.


Tack Jasmine för ditt tålamod <3


58 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page