top of page

Nyårskrönika 2020 - året annorlunda

Att 2020 inte blev som någon av någonsin kunnat ana är ingen nyhet, inte heller något jag känner att jag behöver skriva om här. Jag tänkte istället summera hur året 2020 blev – alla äventyr och resor som ändå blev av, vilka lärdomar jag kan ta med till 2021 och så vidare. Några inställda fotouppdrag och föreläsningar är väl allt som drabbat mig egentligen negativt, men några av dem har hört av sig och vill köra 2021 istället.


Resor

Två stycken norgeresor blev inställda, även en resa till Polen blev inställd och framflyttad till september. Istället hann det bli en hel del resor till Göteborg där Marcin jobbar. Vi åkte upp flera gånger till Älvdalen och Fulufjället för både vandring, fiske och skidåkning. Fulufjället bjöd alltid på rejäla vindar och till och med riktig storm, men mer om det längre ner.


Den resa som ligger mig varmast om hjärtat från 2020 är resan till Polen. Maten, ölen och vandringen var helt fantastisk. Men, vad kunde det annars bli med den allra bästa guiden. Att inte tycka om kol (den ätbara) i det landet ger vissa begränsningar i vad man kan äta och tycka om, men det finns ändå en hel del gott. Det var också kul att se en genomskärning av landet då vi bilade från Gdynia ner till Zakopane.


Äventyr

Jag har nog inte upplevt så många äventyr på ett och samma år som jag gjort under 2020. Att ha förmånen att hitta kärleken och sen hitta kärleken i en som vill ut på exakt samma äventyr.

Vi båda ville ut på en flerdagars tur med fjällvandring och efter en föreläsning Marcin varit på om "De bortglömda fjällen" fick vi turförslag runt Oldfjällen – en helt fantastisk plats som kommer få ett återbesök 2021. Även Sonfjället kommer få ett återbesök på både skidor och längre fram på barmark.


Vandringen i Tatrabergen och upp på Świnica var nog den mest utmanande vandring vad gäller höjder. Med en stig och lutning som liknar Östra leden men enbart med gummibeklädda kedjor där lutningen var som värst kändes det allt annat än bekvämt vissa stunder. Tyvärr fick vi vända 50 meter innan toppen på grund av rejält regnoväder (och hala stenar på stigen). Men jag satte ändå nytt höjdrekord på cirka 2250 meter över havet.


Visst har vi varit ute på gruväventyr, men känner att gruvutforskning och klättring har fått stå åt sidan 2020 och istället har fokus varit på andra äventyr. Både de som jag nämnt ovan men också återkomsten till dykningen. Att ta upp dykningen har känts så bra, vi har tagit det långsamt tillbaka och bara njutit av dykningen tillsammans. Mötena med Annelie Pompe kommer jag bära med mig från 2020 med glädje, en tjej vars bilder jag fastnade för på dykarna.nu redan 2007 och som senare blev känd äventyrare och författare, hon är sån inspirationsgivare.


Vi hann i mellandagarna med en tur upp till Ankarvattnet med lite turskidåkning, men mer om det i ett eget blogginlägg längre fram.


Lärdomar

Varje år bär med nya lärdomar och då inte bara i form av utbildningar och kurser utan även av andra saker man gör. Jag har pluggat bildjournalistik och skrivning på högskolan under hösten (skrivkursen är jag förhoppningsvis klar med 15 januari). Men jag har även börjat lära mig att fotografera under vattenytan, lärt mig dyka sidemount och åka turskidor på fjället.

Sist men inte minst fick jag lära mig att om en katt har ett sår på rumpan som ser litet och obetydligt ut bör man ta det till veterinären då det är så mycket kött och vävnad där som kan göra att litet sår blir stort och fult. Vår lilla Mimosa har stort sytt snitt där nu med dränage och går på både smärtstillande och antibiotika och är allmänt förvirrad på grund av tratten och smärtan i bakbenet.


2021

Nästa år är året vi alla kommer uppskatta att resa och gå på event som aldrig förr, men jag hoppas vi inte blir alltför ivriga och litar alltför mycket på att vaccinationerna kommer lösa alla våra problem. Men jag tror och hoppas vi kommer kunna umgås mer normalt och att "det nya normala" blir något vi minns från 2020 och att man åter kan kramas och träffa nära och kära utan att vara rädd att smitta någon i riskgruppen.


2021 väntar nytt jobb i ny stad och nya härliga utmaningar. Jag hoppas på en resa till Norge med vandring, en resa till Budapest som Marcin talat så gott om och sen en resa till Polen där även barnen följer med. En dröm vore att åka till Mexico vintern 2021 – 2022. Men vi får vänta och se hur det blir med allt, men drömma kan man ju alltid göra. Vad har du för drömmar 2021, förutom fred på jorden och att Covid-19 utplånas?


Gott nytt 2021, sällan har vi väl längtat så mycket efter ett nytt år va?


Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page