top of page

På turné i Dalarna

Har ni saknat mig och mina inlägg? Nä jag misstänkte det, ni har ju alla fullt upp ändå. Men tro inte att jag legat på latsidan för att jag inte skrivit nåt, snarare tvärtom. Jag har hunnit med modellfoto, parfoto och nu en massa ärenden och foto i Mellansverige senaste veckan. Men vi hoppar direkt in på mina ärenden i Dalarna ja och fototur med Malin såklart.


Ledig tid och barnledig tid är nästan alltid lika med att jag ger mig av på nån form av utflykter. Jag visste att jag hade ett par ärenden uppåt Dalarna och tänkte att jag kunde försöka synka dem för att spara in lite på bensinen och på miljön också såklart. Så min plan såg ut såhär: - Onsdag 17.30 möte vid Falu gruva.

- Efter möte hem till Malin.

- Torsdag fototur med Malin.

- Fredag 9.00 möte med Daniel.


Falu gruva

Efter lite tips från Ulli så hoppade jag på ett gäng konstnärer som ska ställa ut i sommar i en lokal som heter Art of Mine precis vid Falu gruva. Vi är alltså sex stycken konstnärer (om jag nu kan kalla mig konstnär, de kallar mig fotografen) som ska dela på lokal och tid att vakta utställningen i sommar mellan 1 juli - 11 augusti. Vi blir sponsrade med hyra mot att vi presenterar vår utställning 2ggr/dag under den tiden, vilket jag tror gjorde skillnaden att utställningen faktiskt blir av. Jag tog på mig ansvaret för att planera upp tiden för bemanning på plats (tack Doodle).


Direkt från Falun hem till Malin för lite middag och handla på vägen. Det blev nåt vegetariskt alternativ som liknade väldigt välstekt kyckling och gudomligt goda rotsaker i ugn. Efter en lång stunds prat, skratt och beskådning av kattdrama stupade vi båda i säng.


Fototur

Utsövd och med frukost i magen ger vi oss av. Första stopp är ett gammalt övergivet tegelbruk. Vid första anblick kändes stället rätt tråkigt, men när vi kom en våning upp bjöd det på lite fintare detaljer. Där springer vi runt och fotar, för att inte störa varandra är vi på samma våning men olika delar av bruket. Malin säger "jag går ner nu" och jag fotar vidare. När jag är klar lämnar jag platsen som när jag kom och stänger dörren vi kom in genom. Jag går dessutom ut ur byggnaden och fotar lite utomhus. Jag skriver till Malin att jag gått ut och får till svar att hon kommer. Men hon kommer ju aldrig...har hon hittat nåt o fota? Jaja, jag strosar runt i regnet och hittar en liten byggnad att undersöka under tiden. För en gångs skull har jag inte mobilen på ljudlös när jag är ute och fotar övergivet. Tur är väl det. Rätt vad det är kommer det två notiser på mobilen...haha jag har stängt in Malin i bruket. Förlåt!!! Hihihihi.Efter tegelbruket är det dags för ett övergivet hem. Jag är inte jätteförtjusta i såna platser, jag tycker det känns konstigt och ofta är det sån tragedi bakom att ett hem blir lämnat så att förfalla. Men denna plats lät så annorlunda och spännande. Även här går vi runt lite här och var och fotar. Överallt är det fullt av odlingar, mestadels kaktusar men jag tror att det även kan vara annat. Det är fullt av äggkartonger, juicepaket, ölburkar (bara Falcon 2.8) och andra saken den boende pysslat med när hen bott här. Det är uppenbart att mycket av röran och smutset faktiskt kommit till när hemmet varit bebott. Usch säger jag bara. Va tusan hände egentligen? Efter en bra stunds undersökande och fotande backar Malin ut bilen från den totalt igenvuxna vägen. Det är fint med känsliga backsensorer.

Sist men inte minst besöker vi 2 platser i ett, en gammal herrgård och fik på samma plats. Dessa två var finare på utsidan än insidan. Insidan på herrgården var så otroligt modern och utplockad att jag bara passade på att filma lite med nytillskottet i min kamerafamilj. Här intar vi också lunchmiddagen som jag lagar på stormkök. Det blir färsktortellini med mache-sallad, körsbärstomater och parmesanflingor, efterrätt lite choklad och kaffe.


På vägen hem rekar vi några andra platser men vi är för trötta att verkligen fota mer och klockan blir närmare 21 innan vi kliver in hos henne igen. Kan säga att jag somnade ovaggat och sov stenhårt den natten. Fredag morgon blir tidig morgon, Malin ska jobba och jag ska vidare och träffa Daniel för lite framtida planer jag skriver om här nedan, men först lite bilder från dagen.

Fotoworkshops

I våras fick jag en liten idé. Ja jag fick den nästan placerad i knät av John Hagby kan man säga, men det är något jag själv gått och lurat på ett tag. Äventyr och utbildning, gärna snabba utbildningar och unika foton är ju något många efterfrågar idag. Jag själv har ju redan ett koncept för föreläsningar om gruvfoto kvar jag tycker ju dessutom om att utbilda. Varför inte dra det här steget längre och göra en workshop av och dessutom få uppleva miljön själv och komma hem med egna fina gruvfoton? Blir ni sugna på att prova? Håll utkik på min och Tuna Hästbergs sidor under sommaren och bli de första som deltar.


Film från Tegelbruket


Utöver allt detta får ni inte missa att jag har utställning på Marys Café i sommar 22 juni - 12 juli. Kom och ta en fika och köp lite fina gruvfoton. Det blir en uppdaterad variant på förra årets utställning jag hade på Eskilstuna ölkultur. Inte att förglömma kursen jag håller på och snickrar på åt Moderskeppet där jag just nu håller på med att snickra på avsnittsdetaljer, personan och synopsisen är klar och godkänd. Jag kommer skriva mer om detta under sommaren när vi kommit ytterligare lite längre. Men på lördag blir det lite gruvtur igen, då ska vi gå guidad tur ner till 70m i Dannemora gruvor, ska bli spännande att se den gruvan invändigt med egna ögon.

46 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page