top of page

Porträtt och modell

Nä, det kanske inte var någon värst vidare snärtig och fyndig rubrik. Vad jag vill säga med det är inte heller något unikt. Det finns porträttfotografi och sen finns det porträttfotografi. Bara inom 24 timmar har jag nog upplevt motsatsen till varandra inom just porträttfotografi. Att fotografera sina kollegor och fotografera en modell. Tänk vilket privilegium.


Personalfotografering

Fick i uppdrag att fotografera alla anställda på mitt jobb, varför anlita en fotograf utifrån när de har en inom företaget tänkte de säkert. Ja och jag tänkte väl inte så mycket alls annat än att det lät som en kul utmaning, som jag så ofta tänker. SEN kom den där "vad har jag gett mig in på". Liksom att fotografera kompisars bröllop där båda själva fotar så kändes det här väldigt nervöst.

Men, såklart jag antar alla utmaningar.


Utmaning 1 var att hitta en bra plats som inte kastade ljus (och därmed reflexer i glasögon) utifrån, eller hade för stökig bakgrund och där inte folk behövde röra sig hela tiden. Efter en stunds letande och testande hittade vi till slut en plats.

Utmaning 2 att placera blixt och reflexskärm så det inte blev reflexer i glasögonen, jag har testat detta tidigare så jag hade lite koll. Då merparten av alla på jobbet har glasögon blev detta en viktig bit.

Utmaning 3, kanske den svåraste. Att få alla att slappna av framför kameran var lättare sagt än gjort. Jag vet inte om det blev bättre eller värre att det var just jag bakom kameran och till hjälp som assistenter de två andra tjejer som jobbar hos oss. Det blev lite Sprite med lite frukt i champagneglas under tiden också.


Men jag känner att jag fick bra bilder på alla till slut. Ni kan se nedan skärmdump från Bridge...nä skämt åsido, såklart det blev seriösa bilder också.

På onsdag ska jag sätta mig och redigera dem.

Modellfotografering

Den planerade fototuren i tema övergivet blev ännu en gång inställd. Men denna gång var det inte snö och väder som ställde till det. Det blev lite ändrade planer bara och jag passade på att boka om min planerade fotoshoot med Matilda till lördagen. De övergivna platserna står ju kvar ett tag till.


Samarbetet med Matilda hade vi planerat skulle äga rum i hennes hemstad Stockholm. Efter lite strul att komma fram till mötesplatsen, Sergels torg, möttes vi där. Slogs direkt av hennes stilrena snygga outfit och snygga sminkning, ja man kunde riktigt se hur det strålade om henne.


Vi gick runt en stund, i det härliga vårvädret var vi knappast ensamma ute. Vi hamnade till slut i Humlegården där vi fotade. Utmaningen nu var inte att få henne att slappna av framför kameran, som den vana modell hon är så hade hon ett invant fint rörelsemönster av poser så det blev istället svårt för mig att hänga med. Ja jag hann t.o.m. hinna bli lite nervös. Försökte ändå få till lite andra vinklar än vad jag jobbat med tidigare när jag hade en tjej framför kameran som passade både en skönt kaxig still men kunde efter 2 sek byta till nåt drömskt och mjukt.

Vi gick runt i området där en stund och fotade tills i alla fall jag kände mig nöjd med material en första fotografering. Jag hoppas istället på att hinna med i alla fall nåt mer samarbete innan fröken flyttar. Ska jag vara helt ärlig känner jag på mig att jag kommer att om några år kunna se den tjejen i en tidning och då kunna säga "henne fotade jag när hon fortfarande bodde i Stockholm".


Som tradition har jag att ta en fika med modellen för att runda av, när man ändå har tiden. Det visade sig redan under vår promenad att vi hade en massa saker gemensamt att prata om som inspirerade varandra, trots den stora åldersskillnaden.


Väl hemma lovade jag mig att inte sätta mig vid datorn och börja redigera. Mitt huvud behövde vila efter en riktigt intensiv vecka med en massa på gång både på jobb och privat. Nä bilderna hinner jag med. Men kan lova att de kommer snart för det kliar i fingrarna.


Söndagen ska bjuda på en friluftsdag med både analoga och digitala kameran helt i min ensamhet. Lite kaffe och fika.

Mental återhämtning.


44 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page