top of page

Kom igång med Copilot i Microsoft 365

Som inbiten Microsoft-nörd har jag väntat och längtat sen förra året på att Copilot ska komma i Microsoft 365, på svenska. Den har låtit vänta på sig ett tag men kan säga att den har varit väl värd att vänta på.


Jag har fördelen att vi är väldigt nyfikna och framåt när det kommer till generativ AI på min arbetsplats, Moderskeppet. Vi tog tidigt beslutet att ligga i framkant vad gäller tekniken och guida alla andra genom våra webbinar och utbildningar.


Som ämnesexpert inom Microsoft 365 på jobbet fick jag såklart skaffa Copilot till min M365-licens så snart den kom på svenska. Både för att testa och för att skapa en kurs i ämnet. Jag länkar till guiden längst ner i inlägget.


Copilot + Graph = sant

Copilot samarbetar tätt med en annan AI-funktion i plattformen, Microsoft Graph. Graph använder avancerade algoritmer för att analysera ditt arbete både med kollegor och innehållet du skapar. Tillsammans med Copilot kan de tillsammans lära av dig och skapa proaktiva förslag när du jobbar. Copilot kommer lära sig hur du skriver och anpassa texterna efter det.


4 huvudområden

Microsoft har delat upp Copilot i 4 huvudområden - Skapa, redigera, förstå och fråga. Om du tar med dig detta tänk när du arbetar med Copilot i plattformen kommer allt kännas väldigt enkelt och logiskt. Just skapa och redigera hittar du än så länge i bara några få program medan förstå och fråga kan du använda över hela plattformen. Jag tar och förklarar.


Skapa

Du kan enkelt skapa nytt innehåll med hjälp av en skriven prompt - det som Microsoft översatt till ordet Fråga. Du erbjuds färdiga prompter om du har svårt att komma igång, eller möjlighet att referera till redan skrivet material som t.ex. ett dokument. Denna funktion hittar du i Word, Outlook, Excel och PowerPoint. I Word och Outlook heter funktionen Utkast med Copilot och du hittar den där i själva utrymmet där du skriver din text.


Redigera

Ibland kanske du behöver någon annan som läser din text och kommer med förslag på nya formuleringar. Det här är Copilot expert på. Den läser din text och analyserar och kommer med nya förslag. I Outlook kan du dessutom få texten analyserad hur den kan komma att tas emot av mottagarna. Denna funktion hittar du i Word, Outlook, Excel och Teams. Precis som med Skapa har funktionen ett annat namn i Word och Outlook ja och även Teams - Skriv om med Copilot och du hittar även denna funktion i utrymmet för texten i just dessa program.


Förstå

Ofta sitter vi med ett överflöd av information att gå genom. Det kan vara en överfull inkorg, en lång mejltråd du blivit inkastad i eller fått en lång rapport du ska läsa genom. Copilot är din ständigt pigga assistent och fixar detta på ett kick åt dig. Den kan gå genom hela din inkorg för att lyfta upp viktiga mejl eller mejl som kräver uppföljning eller din uppmärksamhet nu med en gång. Den kan sammanfatta långa mejltrådar med bara några punkter och samma sak med både Teams-chattar, långa Word-dokument eller PowerPoint-presentationer. I Excel kan den sammanfatta stora mängder data i snygga Pivot-tabeller eller diagram.


Fråga

Sist men inte minst så har du en IT-support i Copilot. När du kör fast i ett program kan du fråga den "hur gör jag för att..." och den kommer att beskriva för dig hur du gör. Du kan ställa frågor om information du har lagrat i er tenant av Microsoft 365 eller olika fakta ute på internet. Den kommer att svara och ge dig klickbara referenser till var den hittat informationen.


Reflektion

Jag känner mig helsåld på att använda Copilot. Den största beskvikelsen var nog Copilot i PowerPoint. Jag hade hört och sett så många snygga demos hur den kunde skapa och anpassa bilder för att lägga in i presentationen - men det klarar den inte alls i det jag arbetat i. Den kan dessutom inte redigera innehållet alls åt dig - jag har provat funktioner som att byta ut färg på rubriker, korta ner text m.m. som jag sett att den ska fixa - men icke. Det går ju helt klart snabbare att låta Copilot skapa ett utkast av presentation åt dig men det blir ju på tok för mycket text i varje slide och inte helt sällan skapar den allt på engelska.


Copilot kan tyckas dyrt just nu, men med tanke på hur den underlättar och effektiviserar arbetet åt dig så tycker jag nog inte att det blir så dyrt.


Min kurs

Vill du lära mer tycker jag att du ska kika på min kurs, Copilot från början, som jag skapat hos Moderskeppet. Jag har skapat kursen men haft stor hjälp av mina kollegor Tuva och Ida i processen som feedbackat, småfixat i manus, filmat, fotat och varit med och redigerat och visualiserat kursen. Det har varit en intensiv tid men vi har haft väldigt kul på vägen.
13 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page