top of page

Dykning i Polen

Jag börjar bakvänt med vad vi hittade på i Polen. I och med att jag redan lagt ut dykfilmen så är det väl lika bra att jag bloggar om det också. Kan säga att jag tagit en välbehövlig paus i att fota under vattenytan men ett par bilder och filmklipp har jag ändå bidragit med. Alla bilder i denna blogg är tagna av mig själv men med en iPhone 11 vilket kändes på en lagom nivå för mig just nu.


Dykplatsen

Vi anländer till dykplatsen efter att ha snurrat runt utanför en riktig kol- och stålindustristad med allt vad det innebär. Men väl inne på området för dykningen är det en fin park med små promenadstråk och konst (?) av skräp.


När vi kört förbi bommen och två stycken foodtrucks med perfekt dykmat åker vi fram till några av ombytesbåsen där vi träffar Marcin och hans team från Dive 24. Ombytesbåsen här är byggda som stora busskurar med bänkar utefter väggarna och ett stort kraftigt bord i mitten. Allt byggt för att tåla väta och tunga dyksaker. Precis vid bommen är det en annan variant av ombytesbås som är något mindre men likväl helt tillräckliga för en dykare att ha sina saker och kunna byta om ifall regnet strilar ner.


Foodtrucks, ombytesbås - ja vad kan mer behövas på en dykplats om en dykare får önska fritt? Ja men toaletter såklart och en dusch för den som dykt våtdräk. Öl säger du kanske? Jajemen det fanns såklart i foodtrucksen. Ja sen en fin dykplats i sig såklart. Det fanns 3-4 anordnade istigningsplatser med massa rum emellan så ingen behöver trängas. I vattnet finns olika plattformar för kurser på olika djup. De användes friskt under helgen. Det finns en fin platå på 6m att hänga vid under eventuell deko (om man nu lyckas dra på sig sånt på ett djup av max 18 meter). Det står två stora lingrävare, en pumpstation och ett flygplan. Vattnet höll en behaglig temperatur på 18-19 grader. Känns faktiskt som en dykares våta dröm på nåt vis.


Boende? Ja ett hotell bara några hundra meter bort med det passande namnett Aqua Hotel.


Dykningen

Det vi hade ställt in oss på var såklart dyka på grävarna. Det var det jag sett fram emot sen den dagen vi börjat prata om denna resa för nåt halvår sen. Dessutom har jag ju fotat och klättrat på en nästan likadan lingrävare hemmavid, i Sverige. Jag var bara så taggad inför första dyket. Planen var att både filma och fota för att kunna visa dig. För att få maximalt med tid på grävarna ytsimmade vi bort till dem, båda dyken, för de står en bit ut i dagbrottet. Vattnet är varmt och riktigt klart, inte västkustklart men riktigt bra sikt. Runtom oss simmar en och annan nyfiken fisk medan vi ytsimmar bort till lilla grävaren. Väl där ser går vi ner utefter den gigantiska grävarmen – sa de att det här var den lilla grävaren?


Jag filmar lite och fotar lite, sen känner jag bara att jag inte alls har nån lust med det så jag hänger upp kameran i remstället och där får kameran hänga resten av dyket. Istället njuter jag själv av upplevelsen, får vara framför kameran istället och tar kanske nån filmsnutt och bild på Marcin.


Ett par dagar senare dyker vi på stora grävaren och även då ytsimmar vi ut. Den här grävaren är ännu större och börjar redan nån meter under ytan. Det är en skön känsla även denna gång att dyka runt på grävaren, lite som en blandning mellan vrakdyk och gruvdyk. Vi dyker runt i maskinrummet även denna gång och vi filmar och fotar nu enbart med Marcins mobil. Jag har flyttat lite vikt på sidemountvingen så jag inte ska vara lika baktung och det märks faktiskt skillnad. Nu ska jag bara öva upp att få upp knäna lite mer igen. Det var det här med att både öva på att fota och komma tillbaka till dykningen och öva på ny sorts utrustning. Varför göra det enkelt för sig? Marcin står för det mesta av filmandet detta dyk men jag lånar mobilen och fotar i alla fall lite.


Demodagen

Demodagen (lördagen) var väldigt trevlig. Det jag kan ta med mig är att det är svårt stå på en demodag i Polen och inte prata polska. Det var inte många som ville prata med mig när de förstod att jag inte kunde språket utan fick hålla sig till engelska. Men jag gillar idéen med en mässliknande demodag ute vid en dykplats där besökarna faktiskt kan prova det de är intresserade av och passa på att prova olika märken och prata med olika tillverkare, distributörer och återförsäljare. Dessutom en intressant plats för dessa att kunna nätverka och starta nya samarbeten. Trots att inte så många ville prata med mig på plats så fick jag i alla fall ansikten på flera namn jag hört talas om bara.

Vi är ense om att återkomma till denna plats. Varför inte dra ihop ett gäng dyk och kanske gruvintresserade för en resa med ett par, tre dyk här och sen besöka ett par gruvor i området. Ja, för så mycket annat dykbart verkar det inte finnas i närheten, därav allt folk just här (kan också bero på att de var gratis dykning under lördagen när demodagen var). Hör av er om ni är intresserade.


Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page