top of page

Egen hemsida i Wix

Ja vad är fördelen med en egen hemsida och vad är fördelen med plattformen Wix? Det är ett par av de frågor jag fått under hösten, allra helst nu när min kurs är släppt hos Moderskeppet. Hur processen gått till när jag skapat kursen har ni ju redan hängt med på nu så nu svarar jag på några vanliga frågor jag fått.


Står du inför valet, både om du ska ha en egen hemsida eller inte eller t.o.m. skaffat ett konto hos Wix så passar min kurs hos Moderskeppet just dig.

Lönar det sig att ha egen hemsida?

JA, det lönar det sig att ha en egen hemsida utöver Facebook och andra sociala kanaler, oavsett vilken bransch du är i. I och med att du har en egen hemsida kan du styra hur du blir hittad på t.ex. Google. Du kan visa upp alla delar av allt det du pysslar med och själv styra upp hur det ska visas. Du kan samla prislistor med erbjudande, bilder och sociala flöden. Med en egen hemsida styr du också själv SEO, det gör du inte på samma vis med Facebook och Insta. Men för den delen bör du ju fortfarande finnas på sociala medier också.

Är det svårt att ta hand om?

Att sätta upp en egen hemsida behöver inte heller vara speciellt svårt, eller i alla fall inte att ta hand om småbitar som att byta ut text, bild och annat innehåll som man vill ska förändras med jämna mellanrum. Det som kan vara bra är att ta hjälp med starten om du känner dig osäker. Men jag tycker att en hemsida inte ska vara statisk så därför behöver man själv kunna förändra innehållet i den, utan att behöva anlita en expert varje gång. Samma tänk har jag när jag bygger intranät åt mina kunder. Jag hjälper till att bygga upp intranätet - struktur och utseende, sen vill jag att kunden själv ska kunna gå in och jobba i verktyget själv och få intranätet att se "levande" ut. Vid större förändringar och för support ställer jag såklart gärna upp.

Vad är Wix?

Wix är ett webbhotell och redigeringsgränssnitt i ett. När du skaffar ett konto får du dels utrymme att bygga dina hemsidor i, ett adminggränssnitt och ett redigeringsgränssnitt. Redigeringsgränssnittet är uppbyggt så att du drar och släpper moduler på sida där du vill ha dem och redigerar dem på plats. På det sätt får du en bra hum om hur det kommer att se ut för besökarna, men självklart finns också en funktion för att förhandsgranska färdiga resultatet.

Automatiskt skapas en responsiv variant av hemsidan vilket kan vara bra att se över då och då när man redigerar sidan.


Men ja, med en gratis version får du stå ut med reklam. Du får stå ut med lite säljmail och du får stå ut med begränsningar i vissa verktyg. Gratis är ju gratis och såklart att Wix och apputvecklarna också behöver lön för mödan. Jag körde på med gratisversionen första året men nu kör jag Premium-paketet, bl.a. för att få mitt eget domännamn. Men jag tyckte det gick ypperligt innan också.


Hur kommer jag igång?

Ja jag föreslår att du börjar med att skaffa ett konto hos Wix och tittar runt bland deras mallar. Klicka runt till du bestämt dig för en. Kör du fast ändå kan du alltid titta på min kurs hos Moderskeppet eller kontakta mig. Jag lovar att jag inte kommer bygga en lösning där du måste kontakta mig för minsta lilla ändring du vill göra.


Se även mitt blogginlägg om Hittbarhet och text på webben för att läsa mer om t.ex. SEO.


100 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page