top of page

Digitalkamerans generationsskifte

Inom fotografering pågår en ständig debatt numera – ska det vara en kamera med eller utan en spegelreflex? Är de mer traditionella systemkamerorna med spegelreflex bara ett mellansteg i tekniken och snart ett minne blott? Självklart, påstår många.


DSLR står för Digital Single Lens Reflex, det är en digital systemkamera där bilden exponeras på en digital bildsensor istället för en framkallningsbar film. Precis som förkortningen säger har dessa kameror en spegel som reflekterar det inkommande ljuset via objektivet upp till sökaren och exponerar bilden. DSLR har behållit den gamla tekniken med spegel men bytt ut filmen mot ett digitalt minneskort, annars är tekniken i stort sett identisk. Alla enklare kompaktkameror och mobilkameror är däremot spegellösa, men det är inte dem man brukar syfta på när man pratar om begreppet spegellösa kameror. Det är snarare en slags systemkamera, med utbytbara objektiv, likt DSLR-kameran, man syftar på då.


Spegellösa kameror använder den digitala bildsensorn för att presentera bilden i sökaren istället för tekniken att spegla upp ljuset och bilden via objektivet. Utan tekniken med spegelreflex och dess spegelhus blir kameran både lättare och mindre. Vikt och storlek är ofta anledningen till att många väljer att byta till den spegellösa tekniken. Med en mindre och lättare kamera blir det också lättare att ta med kameran överallt.


Tidigare kunde man höra argument att spegellösa kameror var långsamma vid uppstart och hade långsamma autofokus (kameran ställer fokus på en punkt du väljer) och därför kunde missa magiska ögonblick. Men dessa argument hör till den första generationens spegellösa kameror och dess barnsjukdomar de hade då. Idag är en spegellös kamera minst lika snabb vid uppstart och vid autofokusering som en DSLR. Med den spegellösa tekniken ges du dessutom utökade funktioner i autofokuseringen som till exempel ansiktsfokus och ögonfokus. Med dessa funktioner hinner du inte bara med att fånga det magiska ögonblicket, fokus kommer dessutom sitta precis där det bör sitta. Ett svårslaget argument till att byta till den modernare spegellösa tekniken.


Batteritid brukar vara ett vanligt argument mot att byta till den spegellös tekniken. I en kamera där precis allt är digitalt drar den också mer ström och batteriet tar slut fortare. I dagens spegellösa kameror håller batteritiden bättre än den första generationens exemplar, vilket minimerar argumentet till att stanna kvar vid DSLR-tekniken på grund av just batteritiden. Skulle du ändå känna dig osäker kan du alltid ta med ett extra batteri i kameraväskan, vilket man ändå bör ha med.


Att den föråldrade DSLR-kameran skulle vara bättre vid komponering av bilden håller jag inte heller med om. Jag kan inte se någon som helst fördel i att se det faktiska ljuset i sökaren framför att se en förhandsgranskning av den färdiga bilden. I en DSLR speglas ljuset in i kamerans sökare istället för att visa hur själva bilden kommer att att se ut. Risken är då överhängande att du luras av att den färdiga bilden blir bra om du inte har full koll på dina inställningar och förutsättningarna i miljön omkring dig. Med rätt inställningar för bilden på en spegellös kamera kommer bilden se bra ut direkt i sökaren och på skärmen bakpå kameran. På det vis ser du direkt hur den färdiga bilden kommer att se ut.


Om nu den spegellösa tekniken ger en kamera som är mindre, lättare och smartare, finns det då egentligen någon anledning att stanna kvar vid DSLR trots byte av kamera? Är det inte så att de flesta stannar kvar vid DSLR för att man investerat så mycket pengar i befintlig kamerautrustning, men skyller på batteritid och pålitlighet? Ser jag till mig själv, tänkte jag nog precis så innan jag köpte min spegellösa kamera. Nu har jag svårt att motivera varför jag ska ta ut min DSLR på uppdrag som något annat än en reservkamera.


DSLR kommer säkerligen att hänga kvar ett tag till, då många fortfarande föredrar dessa framför spegellösa. Däremot kommer den yngre generationens fotografer att se på DSLR-kameror som lika gammalmodiga som jag ser på analoga kameror. Varför ska vi hänga kvar vid något klumpigare och mindre smart teknik? När du fotograferar spegellöst med din mobil, varför skulle du nöja dig med en sämre teknik när du vill fotografera mer seriöst? Den spegellösa tekniken är helt enkelt framtiden, vare sig du vill eller inte. DSLR är ett föråldrat mellansteg mellan analog och äkta digital fotografering


405 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page