top of page

Fiffiga funktioner i Wix - E-POSTUTSKICK

Tror inte att det gått någon av er förbi att jag jobbar med Wix och att det är plattformen jag byggt min hemsida på. Självklart kan jag hantera även andra ... för att bygga, hantera och anpassa hemsidor. Men Wix är det jag själv fastnat för.


Det tre saker jag fastnade för är främst:

  1. Enkelheten att komma igång med hemsidan, utan kostnad.

  2. Du ser hela tiden vad du gör med sidan och kan lätt förhandsgranska i vyn för mobiler.

  3. Du kommer långt utan att behöva betala ett öre.

Idag, över två år senare har jag uppgraderat hemsidan så jag har ett betalpaket för jag kände att jag behövde det. Dessutom har jag licens för Visitor Analytics - ett toppenbra program för att analysera besökarna på hemsidan - vända och vrida på informationen så du kan optimera sidan efter det.


Men jag tänkte att jag går genom några av de funktioner jag själv brinner lite extra för, som gör mitt liv som egenföretagare lite extra lätt.


E-postmarknadsföring

Jag börjar med något så simpelt som e-postutskick från Wix. Varför ska man använda en sådan tänker du kanske? Varför inte använda MailChimp? Absolut kan du istället använda något annat, men det en programvara eller app för detta gör är att skapa ett utskick som ser tilltalande och proffsigt ut på ett enkelt sätt och dessutom med en bra uppföljning.

Denna funktion hittar du under Marknadsföring och SEO > E-postmarknadsföring.

Här möts du av en vy med rekommenderade mallar och dina senaste E-postkampanjer. Jag kan här välja att börja med en färdig mall och anpassa den så den passar just mig eller så kan jag börja från scratch. Duger ingen av mallarna kan jag alltid klicka på "Fler mallar" (långt uppe till höger, se skärmdumpen ovan).


För jag muspekaren över en mall kan jag välja mellan att förhandsgranska eller använda mallen.

Klickar jag på "Använd mall" hamnar jag i gränssnittet för att skapa och redigera själva mailet.


Till vänster har du meny där du kan välja mellan att lägga till moduler i mailet, byta tema eller ändra bakgrunden på mailet. Lek runt lite med de olika modulerna. Hamnar de på fel ställe så drar och släpper du den där du vill ha den.


När du känner dig klar så kan du klicka högst upp till höger på "Förhandsgranska och testa" för att se hur mailet ser ut och för att kunna skicka ett testmail till någon först. Först hamnar du i förhandskarläget och där kan du välja mellan att titta på mailet som det kommer att se ut på en dator eller en mobil enhet. För att skicka ett testmail klickar du uppe till höger på "Skicka testmail" fyller i vilken mailadress testmailet ska gå till. Jag brukar alltid förhandsgranska och skicka ett testmail till mig själv först.

För att gå tillbaka till vanliga flödet klickar du på "Tillbaka till redigering", lite som när du är inne i Förhandsgranskarläget inne i Wix.


Väl tillbaka i redigerarläget klickar du på Nästa för att välja mottagare som ska få ditt mail. Antingen kan du välja personer på din sida, eller lägga till egna adresser. När du valt mottagare klickar du uppe till höger igen på "Nästa".

Här gör du dina sista justeringar innan mailet skickas iväg. Som du ser har jag fått en varning på att Subject - dvs Ämnet - är för långt, det måste jag rätta till för att inte hamna i någons skräppost.

Funktionen Schemalägg fungerar bara med betallicensen av denna produkt, då blir du även av med reklamen för funktionen längst ner i mailet.


När mailet är skickat är det bara att vänta och sen följa hur dina mottagare följer upp din kampanj.

För att komma till vyn där man kan se statistiken klickar jag först på pilen ute till vänster "Tillbaka till e-postkampanj" och sen på den kampanj jag vill följa upp.

Som du ser kan du se hur många av mottagarna som faktiskt mottagit mailet, hur många av dem som öppnat det och till sist faktiskt agerat, dvs klickat vidare från mailet. Inte nog med det, du kan se exakt vem och när som öppnat och klickat vidare. Bättre än så kan det faktiskt inte bli med tanke på att du inte betalar ett öre för funktionen.


Det jag hade kunnat önska är att mailet ska komma från mig, dvs min e-post. Jag skulle såklart även vilja ha bort reklam och gärna kunna schemalägga mina kampanjer, men det känns inte så viktigt. Klart de har vett att ta betalt för det där lilla extra. Nästa vecka tar jag upp funktionen "Video maker" - en app som skapar snygga videos åt dig att använda i sociala medier och i anpassade format för t.ex. My story osv.


129 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page