top of page

Fiffiga funktioner i Wix - VISITOR ANALYTICS

Är du som jag och egentligen bara vill se framåt och hitta på nya saker och har nya idéer hela tiden? Eller är du den mer eftertänksamma och tveksamma personen som gärna analyserar och tänker efter innan du gör något? Oavsett vilken personlighet du är, har du egen hemsida och vill locka besökare behöver du då och då sätta dig ner med lite besöksstatistik.


Visitor Analytics

Ok, jag är inte helt kompatibel med grafer, staplar och tabeller. Jag är nog mer den där inspiratören som ser framåt och gärna med stora penseldrag när jag sätter igång. Men, även jag har insett vikten av att lägga tid på statistik då och då. När det gäller mina egna kanaler och hemsida är det faktiskt riktigt intressant.


Visitor Analytics följer inte med som standard i Wix men det är en app du lätt kan installera. Hur du installerar appar går jag genom i min kurs hos Moderskeppet - Enkel portfolio i Wix.


Appar lägger du till genom att i adminläget klicka på "Appar" i vänsternavigeringen. I "App market" klickar du i sökrutan högst upp och söker på "Visitor Analytics" och följer instruktionerna för att lägga till den.


När appen väl är installerad och konfigurerad hittar du den lite längre ner i vänsternavigeringen under Appar. Se bilden.


Så som många andra appar finns det en gratisversion av appen och jag rekommenderar alltid att börja med den för att känna efter om appen känns bra och att den passar dig. Jag har nu kört appen i över två år och den är ovärderlig för mig. Om man jämför med den inbyggda så presenterar den mer data och på ett överskåldligare sätt. Jag ser lätt hur många besökare jag haft denna månad, vecka eller under dagen. Men för att inte ta med funktioner ni behöver betala för just nu kommer jag gå genom grunderna bara.

Besökare

Denna siffra talar om totala antalet besökare på hemsidan. Oavsett om en besökare varit inne en, två eller flera gånger denna period.


Unika besökare

Till skillnad mot Besökare talar denna om antalet unika besökare, d.v.s. här sorteras de extra antalet besöken en enda person gjort under vald period. Det vill säga, en besökare räknas som just en besökare även fast de varit inne flera gånger.


Sidbesök

Vilka sidor får helt enkelt flest besökare. Just här har min startsida fått flest sidbesök, rätt logiskt då det är landningssidan för hela hemsidan. Blogginlägget "Filma under ytan ligger tvåa", vilket var mitt första inlägg om att fotografera och filma under vattenytan. Det lockade många läsare.

Statistiken här kan tala om en hel del. Vilka sidor får inga besök? Varför tror du att det är så? Ligger det viktig info på en sida som inte får många besök - behöver den infon lyftas upp bättre i navigering eller redan på startsidan? Sådana analyser kan man sätta sig ner och göra med den här formen av statistik.


Studsnivå

En siffra som talar om hur många som klickat på min hemsida på just bara en sida och gått därifrån, den siffran vill jag hålla låg såklart. Jag vill ju att alla ska stanna länge på hemsidan och klicka runt på alla sidor.


Livebesök

Livebesök, ja det säger sig själv. Hur många besökare har jag på sidan precis just nu?


Senaste besökare

I rutan senaste besökare kan du se vilka dina senaste besökare varit. Nationalitet, vilken typ av enhet de surfat från, vilket OS enheten har och vilken webbläsare. Jag kan såklart utläsa vilken sida de besökt. Till höger kan jag se ip-adress, tid och datum de besökt sidan.

Utifrån denna statistik kan jag utläsa vikten av mobilgränssnitt på hemsidan och att bloggen lockar besökare.


Google Analytics

Kan man inte använda Google Analytics som är helt gratis tänker kanske du? Jo absolut du kan koppla din hemsida till Google Analytics. Jag använder även det verktyget men än så länge tycker i alla fall jag att datan som finns där att läsa är mer svårläst, svårare att analysera. Men det är nog en smaksak. Jag gillar nog gränssnittet bättre i Visitor Analytics just för att de vet vilken information som troligen är mest intressant för mig. Men t.ex. sökord som använts för att få träff på just min sida är betydligt mer utökad i Google Analytics än Wix egna.


Reflektion

Vad säger då alla dessa siffror mig? Jo, om jag ska annonsera kan jag se varifrån min målgrupp surfar ifrån. Jag insåg snart vikten av mobilanpassat gränssnitt då många av besökarna just använder mobil för att besöka min hemsida. Jag insåg också vikten av att göra hemsidan tvåspråkig då jag har en hel del utländska besökare (men jag har uteslutit hela delen "boka nu" av förklarliga skäl).


Självfallet kan du gå in under de andra valen under vänsternavigeringen inne i appen Visitor Analytics, men då krävs nästan en betallicens för att det ska vara värt att gå genom.


Har du kommit till någon viktig insikt när du satt dig ner med besöksstatistik? På hemsida, facebooksida eller instagram? Har DU något önskemål på ämne eller funktion i Wix du vill att jag ska skriva om? Hör av dig.


56 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page