top of page

Full fart framÄt

Jag minns nÀr jag började med datorer och it. DÄ tyckte jag att jag var kung pÄ omrÄdet, men ju mer jag lÀrde mig desto mindre visste jag att jag faktiskt kunde. Samma har det nog varit med det mesta jag gett mig in pÄ. Nu gÀller omrÄdet att starta eget, marknadsföring och sociala medier. Men jisses sÄ kul det Àr. Jag tÀnkte att jag delar med mig lite av mina reflektioner av de tips jag fÄtt. Om du nu tÀnker pÄ Instagram som annat Àn en kanal dÀr du delar med dig av vÄra privata hÀndelser utan mer nÄgot som du vill fÄ att vÀxa och som kanske har med ett företag eller liknande att göra.


Flödet

Om jag dÄ börjar med Instagram. Jag kÀnner att jag kan dela upp det i tvÄ olika steg. Dels har vi hashtags och dels har vi flödet. Flödet som helhet Àr mycket viktigare Àn vad du tror. Som fotograf Àr det kanske lÀtt att lÀgga upp de bilder jag har bara, de bilder jag Àr nöjd med och sen lÀgger jag pÄ nÄgra hashtags som passar. Men det fÄngar inte följare. Ett snyggt, enhetligt flöde som talar om vem du Àr och/eller vad du pysslar med, det skapar följare. DÄ pratar jag inte bara om att lÀgga upp en serie med foton 3 och 3 eller bygga en portfolio utan att alla foton tillsammans sÀger nÄgot om dig. Kolla sjÀlv, visst Àr det tillfredstÀllande att titta pÄ ett flöde dÀr du fÄr en helhet. HÀr har jag sjÀlv inte tÀnkt sÄ vad gÀller mitt konto @misscaveportrait utan bara lagt upp nÄgra fÄ utvalda bilder frÄn varje fotosession, men det ska det bli Àndring pÄ nu. DÀremot har jag en vÀldigt enhetlig stil och tema pÄ mitt andra konto och dÀr har jag betydligt fler följare och fÄr ofta beröm för ett snyggt flöde.


Hashtags

Kommer jag sen till hashtags sa Torbjörn frÄn Torbjörn & Frallan nÄt intressant. Det Àr ju egentligen hÀr hela hemligheten med att fÄnga följare, att fÄ uppmÀrksamhet ligger. Utan hashtags sÄ nÄr vi ju inte ut till andra pÄ samma vis. HÀr gav de tipset att blanda smÄ hashtags med de stora. Det vill sÀga jag lÀgger till nÄgra hashtags med fÄ inlÀgg för att dÀr lÀnge stanna kvar i toppen pÄ flödet och blanda med hashtags med en massa inlÀgg och följare för att nÄ snabb spridning.


Antalet hashtags dÄ? SprÄket pÄ text och hashtags? Ja det beror ju pÄ. Vilka vill du nÄ ut till? Ett generellt tips Àr att inte ha för mÄnga hashtags och variera dem. Var inte lat helt enkelt. *Host host* hÀr har du en som varit lat och bÄde haft för mÄnga hashtags och kopierat dem mellan varje inlÀgg, vilket faktiskt ocksÄ har mÀrkts av i mitt konto med fler följare. Nu fick jag en förklaring till dipparna dÄ och dÄ. Det Àr inte bara uppgradering av algoritmerna som fÄr vÄra inlÀgg att dippa med antalet gilla, ofta Àr det nog vi sjÀlva som orsakar det utan att vÄra bilder helt plötsligt sjunkit i kvalitet.

 

Som sagt, vissa av dessa tips har jag lÀst pÄ nÀtet om. Andra har jag sjÀlv fattat vartefter jag anvÀnt Instagram och nÄgra matnyttiga tips fick jag idag. Till sist, ha tÄlamod. Jag vet att det för mÄnga kÀnns som en Àcklig mÄltid du mÄste pina dig genom, men ibland mÄste du.


Är det hĂ€r Ă€mnet nĂ„got du Ă€r intresserade av att lĂ€sa mer om framĂ„t? I samband med kursen jag ska Ă„ka ner och spela in hos Moderskeppet "bygg din egen portfolio i Wix" hade jag en tanke pĂ„ att dela med mig av lite tips kring hemsidor, som jag ocksĂ„ delar med mig av i kursen. Kanske lite om Facebook ocksĂ„ framöver? Är det nĂ„got du vill lĂ€sa om eller Ă€r det bara turer till övergivna platser som lockar och att det redan finns för mĂ„nga som skriver om tips och trix rörande sociala medier och bli hittbar pĂ„ nĂ€tet?


28 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page