top of page

Röda Korsets FHG

Ja det står för Röda korsets första hjälpen grupp. Som flera av er redan vet så har jag varit med där sen förra året. Jag har ju ofta sett dem vid tillställningar, framför allt vid flera av de lopp jag tidigare sprungit. Men, inte tänkt så mycket mer på det, annat än att det känns tryggt att ha dem där om nåt skulle hända. Att gå med har inte ens slagit mig och trodde inte att såna som jag kunde vara med. Säkert är det många med mig som tror samma sak, så jag tänkte berätta lite om vad jag/vi gör.


Uppdragen

Uppdragen varierar och när du varit med ett tag kan du välja och vraka lite efter vad som passar dig och hur det går ihop med planeringen av lokala gruppens åtaganden. Jag har varit med på ett par lopp och två omgångar vid Summer Meet i Västerås. Två väldigt skilda uppdrag. Men vi behövs vid Sweden Rock, Lidingöloppen, vi var även med vid t.ex. Alpin VM i Åre i vintras. Jag har kompisar som var med vid Techno State vid Dragons Gate. Men över lag, lokala tillställningar som lopp och stadsfester är vanligt.

Ja i somras fanns vi på plats vid brandutvecklingen på Steam Hotell, pysslade om gästerna när de evakuerades, delade ut mat och vatten och filtar så de mådde bra.


Åtaganden

När du går med får du först gå som praktikant, ja allra först gå en praktikantutbildning faktiskt. Den utbildningen är en helg och där lär du de mest akuta och viktiga saker som HLR, tryckförband och lite sånt. Sen går du som praktikant med andra team (man är alltid minst två och två som går ihop) och får både se hur de jobbar men ofta få hjälpa till en del redan då.


När du gått så en säsong (tror jag det brukar vara men det beror nog på hur aktiv man varit) så får du gå Block 1 och 2. När jag gick var en helg vardera. Där går du genom mer utförligt hur man tar hand och folk, undersöker, ger första hjälpen och psykologisk första hjälpen om det skulle behövas.

Utbildning, boende, resa och kläder står Röda Korset för, du bidrar med din tid. Är vi ute på uppdrag får vi även maten betald.

Vad gör vi

När vi är ute så är det ofta så att folk kommer fram med just skavsår och skrapsår, nån stukning och ibland bara rådfrågning. Som i måndags kväll plåstrade vi om just ett par skavsår, en kvinna som ramlat och skrapat upp ansikte och armbåge och två stycken som stupade vid målgång. De två sistnämnda var det riktigt illa med och var på väg att bli medvetslösa, de tog sig därifrån med ambulans. Vårt uppdrag är just att ge första hjälpen, finnas där till eventuell legitimerad vårdpersonal kan ta över.


Frågor på det? Sugen på att söka du med? Kan lova ett lärorikt åtagande som dessutom ger en massa sköna vänner på köpet.


12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page