Den här sommaren råkade visst bli en slags turné runt bland olika turistgruvor. När jag ändå skulle ner och jobba med Moderskeppet i Jönköping passade jag på att höra av mig till närmsta gruva, Tabergsgruvan och de nappade direkt på en typ av samarbete. En riktigt mysig och barnvänlig gruva visar det sig.
Jag åkte hemifrån så jag skulle kunna gå runt på området lite för mig själv innan de visste vem jag var så en timme innan såg jag till att vara på plats. Då allt detta bokades in i maj-juni var jag lite halvorolig över om jag skulle hinna bli bortglömd eller inte och när klockan var 11.55 började jag bli orolig men tänkte att jag går fram till gruvstugan och tittar lite. Precis när jag rest mig och tagit på mig ryggan och börjat gå svänger en herre in på cykel och hejar glatt "hej, är det du som är fotografen" säger han. Japp, det är jag det.
Han byter skor och tar på sig lite grejer och under tiden pratar vi såklart, sen går vi mot "södra gruvan" dvs den del som är stängd för besökare, eller ja, normala besökare inte nördar som jag antar jag. Det märks tydligt att det är fladdermössen som är i fokus här. Han berättar om systemet de har för de vanligaste in och utfarterna fladdermössen har, att de har sensorer och kameror som räknar hur många som flyger ut och in och fotar dem dessutom. De har dessutom fladdermusräkning varje år i februari. I september-oktober någon gång kan man passa på att gå på fladdermustur som är med extra fokus just på de små söta flygande djuren.
Nåja, det var väl säkert gruvan ni ville läsa om. Inne i den avstängda delen av gruvan är det väldigt fuktigt, blött och lerigt. Jag är glad att jag tog på mig mina gruvkläder, de behövdes här. Allt vi passerar kommer ni troligen se på bild framöver. Men det är många tappfickor. Tydligen har de här använt dessa gruvorter för att frakta all malm uppifrån toppen av berget. D.v.s man har drivit fram orter och sen schakt upp mot toppen av berget för att lättare kunna frakta malmen fram till vagnar och tåg. Gruvans storhetstid var under andra världskriget.
När vi är nere vid gruvstugan igen passar jag på att utforska lite till innan jag tänkt haka på den guidade turen, den som jag faktiskt filmade. Det märks tydligt att Hans verkligen gillar det han gör här, han pratar på och anpassar bitvis berättandet så det ska passa alla dessa barn på turen. På ett pedagogiskt sätt lär hans oss, ja eller försöker lära oss att säga det långa ordet Titanmagnetitolivinit med motiveringen att det faktiskt är lösenordet för att få komma ut. Trotsigt värre tänker jag minsann inte säga lösenordet, för jag vill ju inte ut. Men det hörs inte och alla verkar komma ut om de flesta kan det.
Turen går genom väsenet Gruvfrun, det tar upp lite geologi att malmen faktiskt är magnetisk (vilket barnen får prova på) alla får också lyfta på stenarna för att känna att de är extra tunga. Längst in får vi lite musikshow och få höra om gruvans inneboende, ja förutom gruvfru och fladdermöss.
Trots att de flesta barn blev rätt otåliga efter en stund pratar Hans lugnt på ändå, samma volym och samma tempo och alla får lära sig mer om gruvor.
Väl ute igen passar jag på att shoppa lite presenter, både till mig själv och andra. Jag tar avslutar besöket med att gå Masugnsleden upp på berget och sen ner igen, det tar knappt 1h. Väldigt fin tur med väldigt fin och orörd skog.
Nu väl i Jönköping, incheckad på hotellet, känner jag mig skönt trött och huvet fullt med intryck och information. Någon kommer sova gott här inatt (hoppas jag). Imorgon blir det heldag hos Moderskeppet och inspelning av första avsnitten jag skrivit till kursen, det får ni läsa om senare i veckan för jag tror det blir ett helt eget inlägg.
Comments