top of page

En framtid utan pengar

En framtid utan pengar betyder såklart inte att vi kommer vara helt utan pengar, men däremot sedlar och mynt är snart ett minne blott. Redan idag betalar många med mobilen, eller till och med en så kallad smartklocka. Vad sägs om att betala bussbiljetten bara genom att kliva på bussen, eller betala din ostburgare genom att titta in i en kamera. Det är framtiden.


Glöm plånboken

I framtiden kommer det inte vara ett problem om vi glömt plånboken hemma. Det kommer att finnas andra sätt för att betala med. Här följer några exempel på vad man tror att du kommer att kunna använda att betala med om några år.


Ögonrörelser

Ditt öga gör små små snabba rörelser hela tiden, de heter mikrosackader och varje rörelse varar mellan 6–30 millisekunder. Dessa små ögonrörelser är olika på dig och till exempel din kompis, men de är så små att vi inte kan se dem med blotta ögat.


Med en ögonscanner som läser av dessa rörelser tillsammans med ett datorprogram kan vi använda detta för att tala om att det är du och inte din kompis när du exempelvis ska betala en smarrig glass en varm sommardag.


Fingerrörelse

Om du och din kompis ritar samma figur på till exempel en mobil eller ”platta” kommer ni att röra fingret på lite olika sätt, trots att själva figuren kommer att se likadan ut.


Med en ny app kan man jämföra fingrets rörelse och se skillnad på om det är du eller din kompis som ritat figuren. På det sättet kan mobilen känna igen vem det är som använder mobilen.


Gångigenkänning

Ingen människa går exakt likadant som en annan, alla har vi en helt egen gångstil. I USA har några forskare utvecklat ett program som kan se skillnad på olika gångstilar.


Programmet skapar först ett digitalt skelett med hjälp av 25 olika linjer. Sen räknar den ut punkter och vinklar, mellan punkterna, under en kort stund och på det sättet känner sen programmet igen en persons gångstil.


Med en gångigenkänning skulle du då kunna betala bussen eller tåget automatiskt medan du kliver på.


Låt bilen betala

Bilar innehåller flera elektroniska delar, allt från datorer till kablar och instrumentpaneler. Alla dessa delar avger en slags strålning, en elektromagnetisk strålning likt solens strålar eller radiovågor.


Då ingen av dessa bildelar är den andra helt lik på två bilar, ser därför inte heller strålningen exakt likadan ut. Inte ens på två Volvobilar av exakt samma modell som rullar ut från fabriken samtidigt, kommer alltså strålningen se likadan ut.


Kan man känna igen denna strålning med ett datorprogram, skulle vi då också använda bilen att betala med. Datorprogrammet kontrollerar då först denna strålning och sen att det finns pengar på kontot bilen är kopplad till.


På så vis kan vi då betala till exempel en parkering, biltull eller varför inte en hamburgare i en ”Drive thru”.


I framtiden kommer vi säkert hitta helt andra saker att betala med än just den typ av pengar vi känner till idag. Vad tror du att du kommer att betala med när du blivit vuxen?


Denna text är en omskriven artikel hämtad från https://illvet.se/teknik/en-framtid-utan-pengar och skrevs i och med en högskoleuppgift Målgruppsanpassning där vi skulle ta en populärvetenskaplig artikel och skriva om till. målgruppen för Kamratposten.

21 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page